Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ



ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

            Οι «ωφελούμενοι» των προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» που εδώ και κάποιες μέρες έχουν αρχίσει να εργάζονται, πρώτα απ΄ όλα είναι εργαζόμενοι και έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δε θα γίνουμε όμηροι εκβιασμών, απειλών και απεργοσπαστικός μηχανισμός τη στιγμή που όλη η εργαζόμενη πλειοψηφία δίνει μια τεράστια μάχη ενάντια στα μέτρα λαιμητόμο των δικαιωμάτων μας και της διαρκούς φτωχοποίησης του λαού. Η στάση μας σε αυτή την απεργία εκφράζει παράλληλα μια προειδοποίηση. Ότι δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας μας. Δεν πρόκειται να υπομείνουμε ούτε στιγμή να μείνουμε απλήρωτοι ή να καταπατηθούν στοιχειώδη δικαιώματά μας (π.χ. άδειες, μεταφορικά έξοδα κ.τ.λ.)

            Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη στάση των εργοδοτών μας και των προϊσταμένων μας σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Ήδη από την πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας της 6ης και 7ης Νοεμβρίου άρχισαν οι απειλές ότι «αν αύριο δεν έρθετε στη δουλειά θα θεωρηθείτε αδικαιολόγητα απόντες» και «αν το κάνουμε 5 φορές χάνουμε τη δουλειά μας». Αυτό που σε κάθε περίπτωση φαίνεται οξύμωρο είναι πως είναι δυνατόν οι ίδιοι που υποτίθεται ότι μας καλούν να απεργήσουμε (βλ. Εργατικό Κέντρο Βόλου, ΓΣΕΕ κ.τ.λ.) να προσπαθούν μέσο των προϊσταμένων μας να μας μετατρέψουν εκ των πραγμάτων σε απεργοσπαστικό στρατό σπέρνοντας παράλληλα το φόβο και την τρομοκρατία;;
            Από την άλλη όμως έχουμε και τα πρώτα δείγματα γραφής και της συναδελφικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία». Απεργοί συνάδελφοι τόσο από την «κοινωφελή εργασία» όσο και από το δήμο βόλου και το τοπικό σωματείο των ΟΤΑ, μετά από καταγγελίες συναδέλφων βρέθηκαν σήμερα 7 Νοεμβρίου στον χώρο εργασίας που είχαν διαδραματιστεί τα παραπάνω γεγονότα προκειμένου να ενημερώσουν καταρχάς τους συναδέλφους και παράλληλα να σπάσουν την τρομοκρατία που κάποιοι επιχειρούν να επιβάλουν. Και το πέτυχαν.
            Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε το οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» έχουν κανονικά δικαίωμα στην απεργία, καθώς καλύπτονται τόσο από το τοπικό σωματείο των ΟΤΑ, όσο και από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ίδιο ισχύει για τις κλαδικές ή τοπικές κινητοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν τόσο από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, όσο και από το τοπικό σωματείο. Σύμφωνα με το καθεστώς που υπάρχει δε σε όλους τους εργασιακούς χώρους, την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται. Παρόλα αυτά από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς εργασίας» πληρώνονται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τα χρήματα του οποίου έχουν ήδη καταβληθεί στο ελληνικό δημόσιο, πρέπει τουλάχιστον να απαντηθεί ποιος θα παίρνει τα χρήματα των απεργών. Από αυτή τη σκοπιά εν τέλει, διεκδικούμε και παλεύουμε και για την καταβολή των ημερομισθίων και κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
            Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο αν οργανωθούμε συλλογικά, μόνο αν φτιάξουμε εργατικές συλλογικότητες μαζί με τους συναδέλφους μας που να καταλήξουν εν τέλει και σε μια μορφή σωματείου, θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας και να μη σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν στους χώρους δουλειάς μας.


ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου