Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΒ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ο νομός Μαγνησίας ήταν ο τελευταίος από τους νομούς της Θεσσαλίας στον οποίο άρχισαν τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» με μία καθυστέρηση άνω των 2 μηνών. Και ενώ στα μέσα του Νοέμβρη σχεδόν, η αναμονή για τους εκατοντάδες υποψήφιους εργαζόμενους έλαβε τυπικά τέλος, όταν έφτασε η ώρα κατανομής μας στις θέσεις στις οποίες υποτίθεται ότι είχαμε προσληφθεί, ήρθαμε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα. Ούτε λίγο ούτε πολύ σε αρκετούς από εμάς, μας ανακοινώθηκε ( από τα χείλη του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κοπάνα ) πως οι θέσεις δεν υπάρχουν και ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή για να μας «βολέψουν» κάπου. Αλήθεια, τόσους μήνες, οι υπεύθυνοι του προγράμματος και οι εμπλεκόμενοι φορείς τι ακριβώς κάνανε; Δεν υποτίθεται πως στο διάστημα που ούτως η άλλως καθυστερούσε η έναρξη του προγράμματος θα έπρεπε να έχουν λύσει τουλάχιστον αυτά τα «τεχνικά» προβλήματα που προφανώς οι ίδιοι δημιούργησαν;


ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ:

  1. Δεν είμαστε επαίτες, λαμόγια, ή τεμπέληδες που αδράξαμε την ευκαιρία να βγάλουμε για 5 μήνες «εύκολα» λεφτά. Ήμασταν άνεργοι που η κυρίαρχη πολιτική μας στέρησε ακόμη και το δικαίωμα στην εργασία. Είμαστε εργαζόμενοι που δε σκοπεύουμε να γίνουμε μέρος της επιχειρηματολογίας των κυβερνώντων πως «τα φάγαμε μαζί», ή ότι «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» ή ότι «για τη σημερινή κατάσταση φταίει το δημόσιο». Έχουμε συνείδηση πως τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» δεν γίνονται ούτε για να μας μοιράσουν λεφτά, ούτε για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Γίνονται από τη μία για να αλωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις εργασίας στο φάντασμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και από την άλλη για να μπάσουν στη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες της μια σειρά από εργολάβους και ΜΚΟ οι οποίοι σε αντίθεση με τους εργαζόμενους θα αμείβονται αδρά. Για αυτό παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλο το λαό.
  2. Δεν θα γίνουμε «τα παιδιά για όλες τις δουλειές». Προσληφθήκαμε βάσει ενός καταλόγου συγκεκριμένων ειδικοτήτων και απαιτούμε να εργαστούμε τουλάχιστον στο αντικείμενο που καλύπτουν αυτές.
  3. Γνωρίζουμε πως όσο λιγότερο συγκεκριμένο είναι ένα πλαίσιο, τόσο πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση διάφοροι καλοθελητές για να παρουσιαστούν ως οι «από μηχανής θεοί» που θα λύσουν τα προβλήματά μας και οι οποίοι θα επιχειρήσουν να «εισπράξουν» εν καιρώ για τις υπηρεσίες τους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα, πως κανείς μας δε θα γίνει εκλογικός στρατός κανενός επίδοξου σωτήρα. Οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς εργασίας» δε θα γίνουν «εργαλείο χρήσης» για κανέναν. Παλεύουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας συλλογικά όλοι οι συνάδελφοι μαζί. Οι εργοδότες μας και οι προϊστάμενοι μας είναι υποχρεωμένοι να λύνουν τα προβλήματα. Δεν μας κάνουν χάρη.
  4. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την ανοργάνωτη κατάσταση που δημιούργησαν, ως επιχείρημα για καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών μας. Δε θα επωμιστούν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι τα προβλήματα της γραφειοκρατίας τους. Απαιτούμε την καταβολή των μισθών μας στο τέλος κάθε μήνα.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

    (Κάθε εβδομάδα έχουμε ανοιχτή συνάντηση στο πανεπιστήμιο-κτήριο Παπαστράτου-στην παραλία, το οποίο ανακοινώνεται στο blog)

 επικοινωνία: ergazomenoikox.blogspot.com
                           ergazomenoikox@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου