Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ



ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από διάφορες περιοχές της χώρας δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Σε μια σειρά νομών (Λάρισα, Ηράκλειο, Καλαμάτα κτ.λ.) ενώ έχουν περάσει 2 και 3 μήνες από την έναρξη των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», οι εργαζόμενοι σε αυτά παραμένουν απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή η τοπική εφημερίδα «Θεσσαλία» δημοσιεύει ανακοίνωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που αναφέρει τις υποχρεώσεις του εργοδότη όσον αφορά στη διαδικασία πληρωμών, προετοιμάζοντας επί της ουσίας το έδαφος ιδεολογικά για πιθανές καθυστερήσεις και στο δικό μας νομό.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:


  1. Σύμφωνα με τον «οδηγό υλοποίησης πράξεων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας», που αποτελεί επί της ουσίας κομμάτι του νομικού πλαισίου βάσει του οποίου εκτελούνται τα εν λόγο προγράμματα, και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1.2.2. Δ. αναφέρεται ρητά, ότι στη σύμβαση εργασίας πρέπει να αναγράφεται ο χρόνος καταβολής των μισθών των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει τα εξής 2 πολύ απλά πράγματα: α) ότι στη σύμβαση που μας έβαλε να υπογράψουμε το ΕΚΒ, παράτυπα δεν αναφέρεται ο χρόνος καταβολής των μισθών. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και με το γεγονός πως συμβάσεις «κοινωφελούς» εργασίας σε άλλες περιοχές της χώρας, αναγράφουν το χρόνο καταβολής. β) πέρα από πολλά που μπορεί να ακούγονται, είναι υποχρεωμένοι να μας καταβάλλουν σε κανονικά και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τους μισθούς μας και όχι όποτε τους καπνίσει ή όποτε ξεμπλέξουν από τη γραφειοκρατία που οι ίδιοι δημιουργούν.
  2. Τα χρήματα που δικαιούμαστε είναι 625 ευρώ ακατέβατα. Υπάρχει εξάλλου η εμπειρία από μισθοδοσίες σε άλλους νομούς που ανεξαρτήτως, αν οι ημέρες του μήνα έβγαιναν 25, οι συνάδελφοι πληρώθηκαν κανονικά με 625 ευρώ. Όποιος επιχειρήσει να πει ή να επιβάλει κάτι διαφορετικό προφανώς θέλει να «βάλει χέρι» στα λεφτά των εργαζομένων.

Απαιτούμε οι εργοδότες των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας να διεκπεραιώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στο τέλος κάθε μήνα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επωμιστούμε στις πλάτες μας το κόστος καμίας γραφειοκρατίας ή αδιαφορίας. Από τη δικιά μας πλευρά θα δώσουμε με κάθε μέσο αγώνα για να κατοχυρώσουμε τα λειψά δικαιώματα που ούτος η άλλως προβλέπονται, αλλά και για να θεμελιώσουμε εκείνα που είναι απαραίτητα για μια αξιοπρεπή εργασιακή ζωή. Η μάχη ενάντια στην εργασία χωρίς δικαιώματα, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει για εμάς στην πάλη για την έγκαιρη καταβολή των μισθών μας. Στόχο έχει να μη ζητιανεύει κανένας εργαζόμενος για δουλεία. Να μη δουλεύει κανείς νέος «με το κομμάτι». Να μην είμαστε έρμαια στην καλή η κακή διάθεση του κάθε εργοδότη. Να γίνει η μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα κανόνας για όλη τη θιγόμενη πλειοψηφία και όχι εξαίρεση και προνόμιο. Σε κάθε περίπτωση να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους!
Για να πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας. Αυτό το ρόλο έρχεται να παίξει η πρωτοβουλία μας. Ένας ρόλος που θα ενισχυθεί και θα ολοκληρωθεί και με τη δημιουργία σωματείου. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε το συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους σε προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας, και ιδιαίτερα με τους συναδέλφους μας στη Λάρισα που ήδη αγωνίζονται κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλουν.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

              Πρωτοβουλία για τη δημιουργία σωματείου στα ΚΟΧ Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου