Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΡΙΧΝΩΝΤΑΣ ΦΩΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




Το περιφερειακό Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ Θεσσαλίας, κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας της Λάρισας, που παραμένουν πάνω από 2 μήνες απλήρωτοι, προέβη την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου σε ανακοίνωση με σκοπό να αποσαφηνίσει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων. Επικαλούμενο άρθρα αποφεύγει να απαντήσει ουσιαστικά στο καίριο ερώτημα όλων των εργαζομένων: «πότε θα πληρωθούμε;». Κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες και νόμους που επικαλούνται συχνά όσοι θέλουν να παραπλανήσουν, να αποποιηθούν ευθύνες και να μην αναλάβουν το κόστος της κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Νόμοι  που λειτουργούν στο πλευρό των εργαζομένων επιμελώς παραλείπονται, αποσιωπούνται ή ακόμα και καταπατούνται.
Διαβάζοντας τη σύμβαση εργασίας που μας δόθηκε να υπογράψουμε, αναγράφεται στην παράγραφο 19 πως « Η για οποιοδήποτε λόγο και αιτία διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της παρούσας αζημίως για τον εργοδότη», κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Νόμο 3614/2007 Άρθρο 14 Παράγραφο 3, όπου αναγράφεται «Κανένα ποσό και για οποιαδήποτε αιτία δεν αφαιρείται ούτε παρακρατείται, ούτε εισπράττεται οποιαδήποτε ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος το οποίο θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ποσών αυτών». Γιατί μας ζητήθηκε να υπογράψουμε πως δεν φέρει καμία ευθύνη ο εργοδότης σε περίπτωση «εξαφάνισης» των χρημάτων μας, ενώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία «εξαφάνισης» αυτών;
Σύμφωνα με τον Οδηγό Υλοποίησης Πράξεων Για Τη Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης Σε Τοπικό Επίπεδο Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου  Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, αναγράφεται ότι στο Σχέδιο Απόφασης Υλοποίησης Πράξης θα πρέπει να περιέχεται σύντομη περιγραφή των ίδιων υλικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των δράσεων/ενεργειών (π.χ. εξοπλισμός και λοιπά υλικά μέσα). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν για να μπορέσουν να εργαστούν στις θέσεις που καλέστηκαν να καλύψουν, να αγοράσουν με προσωπικά έξοδα εξοπλισμό, απαραίτητα ρούχα και υποδήματα εργασίας, καθώς καμία υπηρεσία δε φρόντισε να τους παρέχει τα αναγκαία. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. 1.5131/οικ.3.949, ΦΕΚ Αριθμός Φύλλου 613 - Β’ 15/4/2011 στο Άρθρο 7 προκύπτουν οι Επιλέξιμες Δαπάνες και τα Γενικά Έξοδα του προγράμματος. Οι ειδικότεροι όροι επιλεξιμότητας των δαπανών όσον αφορά το είδος και το χρόνο πραγματοποίησής τους θα προσδιοριστούν στην πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής/ΕΦΔ προς τους Δικαιούχους. Απαιτούμε και αναμένουμε την γνωστοποίηση αυτών των δαπανών στους εργαζόμενους, ώστε να αποζημιωθούν για τα προσωπικά τους έξοδα.
Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) στο σύνολό τους θα καλυφθούν είτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είτε από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που θα καταρτισθεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40/Α/15-3-2010) και του Ν.2956/2001 (ΦΕΚ Α΄258). Επίσης σύμφωνα με τον Νόμο 2956/2001 Άρθρο 22 Παράγραφο 10 οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν όσον αφορά την ασφάλεια και τη υγεία κατά την εργασία το ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό που παρέχεται στους άλλους εργαζόμενους του έμμεσου εργοδότη. Ο έμμεσος εργοδότης είναι υπεύθυνος για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελείται η εργασία και για το εργατικό ατύχημα.
Το ΕΚΒ μας κάλεσε να υπογράψουμε μια σύμβαση στις οποία αποσιωπούνται, αποκρύπτονται και καταπατούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα. Πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με ερωτήματα χωρίς κανένας υπεύθυνος να μη δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτά τους τα ερωτήματα. Καλούμαστε να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι στους υπόλοιπους συναδέλφους, σε όποια πόλη και να βρίσκονται, που ταλανίζονται από παρόμοιες καταστάσεις.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου