Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ


1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» που μαζευτήκαμε  τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  αποφασίζουμε να ξεκαθαρίσουμε στους εργοδότες μας στα προγράμματα ότι ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ και θα σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας με την πίστη ότι όλοι μαζί ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Ξέρουμε ότι με  συμβάσεις σαν τις δικές μας  επιδιώκουν  να αντικαταστήσουν  τις εργασιακές σχέσεις στους δημόσιους φορείς και όχι μόνο, με ένα καθεστώς δουλοπαροικίας. Ένα καθεστώς χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας,  στο οποίο ο χρόνος εργασίας θα φαντάζει ως «διάλειμμα» στην ανεργία.
Ξέρουμε ότι οι φορείς που οργανώνουν αυτά τα προγράμματα, (εργολάβοι , Μ.Κ.Ο,   ΓΣΕΕ  Εργατικά Κέντρα και οι Δήμοι), ενισχύουν την καθιέρωση ακριβώς αυτής της βάρβαρης εργασιακής πραγματικότητας, είτε από αφέλεια και αδυναμία αντίδρασης είτε επειδή έχουν συμφέρον ως εργοδότες και ως συνέταιροι της αντιλαϊκής πολιτικής .
Ξέρουμε επίσης ότι για την υλοποίηση του έργου της κοινωφελούς  παίρνουν χρήματα για κάθε έναν που απασχολούν από εμάς  (στη Μαγνησία οι υπεύθυνοι φορείς θα λάβουν πάνω από 400.000 ευρώ…), την ίδια στιγμή που  εμείς όταν θα πληρωθούμε  θα πάρουμε  το ανώτερο 625 ευρώ.
Ξέρουμε όμως και κάτι ακόμα: οι συνάδελφοί μας σε προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς – εδώ στην περιοχή μας δε έκατσαν  με σταυρωμένα τα χέρια. Διεκδίκησαν και πέτυχαν να τους αναγνωρίζονται κάποια από τα αυτονόητα δικαιώματα τους, κάνοντας λίγο πιο ανθρώπινους τους όρους εργασίας τους και κυρίως γεμίζοντας εμάς σήμερα με αισιοδοξία ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα που οι ίδιοι ξεκίνησαν.  Πώς το κατάφεραν; ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ, ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.  Έτσι κι εμείς  επιδιώκουμε να φτιάξουμε μια εργατική συλλογικότητα αγώνα με όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις, με στόχο να καταλήξει και στη δημιουργία σωματείου.  Παράλληλα διεκδικούμε άμεσα:

  • Την καταβολή των μισθών μας στο τέλος κάθε μήνα. Κανένας απλήρωτος από τον πρώτο κιόλας μήνα εργασίας.  Δεν είμαστε δέσμιοι σε κανέναν και δεν σκοπεύουμε να παρακαλέσουμε κανέναν. Είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε δικαιώματα.
  • Την παροχή αδειών κατά τη διάρκεια της περιόδου εργασίας μας. Όπου οι συνάδελφοι μας τις διεκδίκησαν τις πήραν. Τις δικαιούμαστε και θα τις πάρουμε.
  • Δε θα γίνουμε εμείς απεργοσπαστικός μηχανισμός. Το δικαίωμα στην απεργία είναι για μας αδιαπραγμάτευτο.
  • Εγγραφή όλων των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στα σωματεία εργαζομένων των ΟΤΑ.

Προφανώς δεν θέλουμε με τον αγώνα μας να γίνουμε διαχειριστές της φτώχειας μας. Κανένας από εμάς δεν ονειρεύεται να δουλεύει μια ζωή με τέτοιες συνθήκες. Από αυτή τη σκοπιά θα παλέψουμε με όλο το μαχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, με απολαβές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες του συνόλου της θιγόμενης πλειοψηφίας. Θα παλέψουμε για να ξεριζώσουμε στο σύνολό του, τον εργασιακό μεσαίωνα που επιχειρούν να μας επιβάλλουν και να επιβάλλουμε εμείς νέες κατακτήσεις για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Καλούμε σε νέα συνάντηση των εργαζομένων σε προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» την  Δευτέρα 05/11 ώρα 18:00 στο Θόλο, προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

      επικοινωνία: ergazomenoikox.blogspot.com
                           ergazomenoikox@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου