Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Συνέλευση σωματείου την Τρίτη στις 18:00 στο Θόλο

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΠΙΔ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας δεν είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον κόσμο των εργαζομένων και ιδιαιτέρως των νέων. Εδώ και χρόνια έχει εισβάλει στη ζωή του κόσμου της εργασίας το αίσθημα της ανασφάλειας της περιστασιακής εργασίας, οι συνεχώς μειούμενες αμοιβές, η ανασφάλιστη εργασία των προγραμμάτων stage και τόσες άλλες «καινοτομίες» που τελικά «σκάβουν το λάκκο» στους εργαζόμενους. Η «φτηνή» επιλογή που αποτέλεσαν αυτές οι μορφές εργασίας, τόσο για την εργοδοσία, όσο και για το κράτος, αλλά και η υπαγωγή σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας στο οποίο υποβάλλουν τους περιστασιακά εργαζόμενους, οδηγεί ολοένα και πιο πολύ στην παγίωση και επέκταση αυτών των μορφών εργασίας. Ταυτόχρονα φρόντισαν να περιορίσουν τις δυνατότητες συλλογικής διεκδίκησης, εφόσον τα περισσότερα σωματεία δεν καλύπτουν τους περιστασιακά εργαζόμενους συμβασιούχους.

Η όλο και διευρυνόμενη στελέχωση υπηρεσιών και τμημάτων κρατικών δομών με δυναμικό που προσλαμβάνεται με ευέλικτες και εξευτελιστικές σχέσεις εργασίας έχει ήδη πλήξει σοβαρά την αξιοπρέπεια και την δυνατότητα επιβίωσης των εργαζομένων, αλλά πολλές φορές και τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες. Ολιγόμηνες συμβάσεις και ωρομισθία στο χώρο της εκπαίδευσης (τυπικής και άτυπης), εξευτελιστικές αμοιβές, απαίτηση απόδειξης παροχής υπηρεσιών για εξαρτημένη εργασία, με εισφορές στον ΟΑΕΕ υψηλότερες της συνολικής αμοιβής, απαξίωση της εργασίας ως περιστασιακής απασχόλησης άσχετης με την ειδικότητα του εργαζόμενου. Και όλα αυτά ενώ η εργασία μας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για τις ανάγκες προβολής του «κοινωνικού παρεμβατισμού» και της «ευαισθησίας» τοπικών αρχών, φορέων και δομών του υπουργείου, ΜΚΟ κτλ

Συγκεκριμένα σε δομές της άτυπης εκπαίδευσης του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), ο κεντρικός σχεδιασμός είναι ευκαιριακός, δεν παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η εργασία είναι σαφώς εξαρτημένη και δεν πληρώνονται εγκαίρως. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι έργου σε προγράμματα της επιτροπής ερευνών του Π.Θ. καλούνται να υπογράψουν ότι είναι περιστασιακά εργαζόμενοι σε αντικείμενο άσχετο της ειδικότητάς τους, διαφορετικά είναι υποχρεωμένοι ανεξαρτήτως ύψους αμοιβής να παράσχουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και όλα αυτά ενώ παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε υψηλών απαιτήσεων έργα με αμοιβές συχνά μικρότερες του κατώτατου μισθού. Στις ΜΚΟ οι συμβασιούχοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, επιφορτίζονται με το βάρος της προβολής των προγραμμάτων για να επιδείξουν έργο, ενώ ψάχνουν παράλληλα για δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν.
Το παραπάνω παζλ, συμπληρώνεται από τα περιβόητα πλέον «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», που ενώ πολλοί εργαζόμενοι που εργάστηκαν σε αυτά έχουν απολυθεί (έχει λήξη η σύμβαση), τους οφείλονται ακόμα χρήματα. Ακριβώς σε αυτή την κατάσταση είναι οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν πέρυσι το φθινόπωρο από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ «Εν Δράσει».

Καμία «γραφειοκρατική δυσλειτουργία», δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση αποπληρωμής, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει και τους 7μήνες…

Υπουργείο εργασίας και διάφοροι καλοθελητές με το αζημίωτο – δημοτικές αρχές, ΜΚΟ, ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ.α. – επιβάλλουν ως κανονικότητα την κατάντια της απλήρωτης και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Αυτή η κατάσταση, δε χωράει ούτε αναμονή, ούτε μυξοκλάματα, ούτε παρακάλια. Εδώ χωράει μόνο συλλογική δράση και αγώνας, αντιπαράθεση και εκβιασμός τόσο με τους «αρχιτέκτονες» αυτού του τερατουργήματος, που δεν είναι άλλοι από τα κυβερνητικά επιτελεία του τοπικού και κεντρικού κράτους,  όσο και με τα «πρωτοπαλίκαρά» τους.   Το Σωματείο Εργαζομένων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δημιουργήθηκε ακριβώς για να εκφράσει αυτή την ανάγκη, όχι στη λογική διαπραγμάτευσης της φτώχιας μας, αλλά από τη σκοπιά της κατάκτησης και της κατοχύρωσης μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλο το λαό και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές μας ανάγκες.  Για να έχουν επιτέλους βήμα αλλά και δύναμη, οι εργαζόμενοι «λάστιχο», οι ευέλικτα εργαζόμενους σε κάθε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συμβασιούχους σε ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις Επιτροπές Ερευνών των Πανεπιστημίων, σε ΜΚΟ, στο ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ, σε Εργατικά Κέντρα κ.ο.κ. Για να πάψουμε να είμαστε, ευέλικτοι, «ωφελούμενοι», περιστασιακοί, απλήρωτοι και οτιδήποτε «κουστούμι» μας φοράνε όλα αυτά τα χρόνια.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που βιώνουν αυτή την κατάσταση, στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, την Τρίτη 10/12 στις 18:00 στο πανεπιστημιακό συγκρότημα της παραλίας του Βόλου (Παπαστρατος-Θόλος).

Θέματα: 
1.     Δημιουργία επιτροπών του σωματείου σε κάθε χώρο δουλειάς, ανάλογα και με τις ιδιαίτερες συνθήκες
2.     Αγωνιστικές παρεμβάσεις-πρωτοβουλίες για το ζήτημα των οφειλών μας, αλλά και για άλλα εργατικά αιτήματα
3.     Εκλογές του σωματείου
4.     Διάφορα



Σωματείο συμβασιούχων εργαζομένων σε ΝΠΙΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου