Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Καταγγελία του σωματείου για την στάση της Επιθεώρησησς Εργασίας στην καταγγελία των εργαζόμενων στα ΚΟΧ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΠΟΤΟΚΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΒ
Ή ΟΛΑ ΜΑΖΙ…;;!!

Την προηγούμενη Πέμπτη 28/03 εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Μαγνησία προχώρησαν σε μαζική καταγγελία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ στην Επιθεώρηση Εργασίας, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων 2,5 μηνών. Όπως λοιπόν προβλέπει η ισχύουσα διαδικασία το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όφειλε να διερευνήσει την καταγγελία, και να καλέσει τον τυπικό εργοδότη σε τριμερή συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και εκπροσώπου της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να απολογηθεί ο εργοδότης για ποιό λόγο εδώ και 2,5 μήνες υπάρχουν μερικές εκατοντάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι. Αντί όμως να γίνει αυτό, κοινοποίησε στους εργαζόμενους την Τρίτη 02/04 την απάντηση πως «ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ» και ότι δε θα προβεί σε καμία ενέργεια, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκια των εργαζομένων, όπως και οφείλει.
Καταρχάς να τελειώνουμε με τα περί «αναρμοδιότητας»… Σε λίγο ακόμα και στον πρωθυπουργό και την τρόικα να φτάσουμε και εκείνοι θα μας απαντήσουν πως είναι αναρμόδιοι…!! Η αλήθεια είναι πως οι «αρμοδιότητές» τους τελειώνουν μέχρι εκεί που δε θίγουν την κυβέρνηση, το σύμμαχο εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ και τα χρυσοφόρα για την εργοδοσία προγράμματα της ΕΕ, μιας και τους απαλλάσσουν ακόμη και από τη στοιχειώδη υποχρέωση για την καταβολή μισθού. Γιατί οι εργοδότες από εδώ και πέρα, μέσα από τα λεγόμενα «επιδοτούμενα» προγράμματα και μέσα από την επινοικιαζόμενη εργασία των «κοινωφελών» προγραμμάτων,  θα καρπώνονται το προϊόν εργασίας των εργαζόμενων και δε θα οφείλουν να δίνουν καν μια πειστική απάντηση για το πότε και το εάν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Αυτό εξάλλου έκαναν σε εμάς ο δήμος και οι προϊστάμενοι στους οποίους υπαγόμασταν. Εκείνοι καρπώνονταν την εργασία μας, αλλά ήταν «αναρμόδιοι» για την πληρωμή μας. Μια εργασία που πρέπει να σημειωθεί πως είχε βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα, μιας και χωρίς τους συμβασιούχους της καθαριότητας και του πρασίνου για παράδειγμα, ο Βόλος θα είχε βρωμίσει! Αυτό δεν κάνει και το ΙΝΕ και το ΕΚΒ. Μας νοικιάζουν και μετά και αυτοί είναι «αναρμόδιοι». Μήπως τελικά είναι αναρμόδιοι και εκείνοι που έστειλαν μερικά εκατομμύρια εργαζόμενων και νέων στην ανεργία και ακόμη περισσότερους σε μια εργασιακή άβυσσο χωρίς κανένα δικαίωμα;
Δυστυχώς γι αυτούς «έχουν γνώση οι φύλακες» και έτσι μπορούμε να τους αποκαλύψουμε. Το περασμένο καλοκαίρι του 2012 σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που υλοποιούνταν από την ΜΚΟ «Εν Δράσει» που εδρεύει στον Αλμυρό, οι εργαζόμενοι έχοντας τα ίδια προβλήματα με εμάς, κατήγγειλαν τον εργοδότη τους για την καθυστέρηση πληρωμών. Σε εκείνη την περίπτωση η Επιθεώρηση Εργασίας, προχώρησε σε τριμερή επιτροπή, όπως προβλέπεται. Το ίδια ακριβώς έγινε επίσης σε μια σειρά νομών σε όλη τη χώρα. Μήπως τελικά σκοπός της στάσης της Επιθεώρησης Εργασίας ήταν να προστατέψει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ από την απόλυτη ξευτίλα της μετάλλαξης τους σε εργοδότες; 
Το επιχείρημα της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Εργασίας ήταν πως άλλαξε το νομικό πλαίσιο από το Γενάρη του 2013 και έτσι δικαιολογείται πως δεν έχουν αρμοδιότητα όσον αφορά το ζήτημά μας. Ολόκληρη η αλήθεια αποτυπώθηκε όμως στην επόμενη φράση, στην οποία εξηγώντας πως το Υπουργείο Εργασίας είναι αρμόδιο για τις πληρωμές, δήλωσε: «τον προϊστάμενο μου να καλέσω σε τριμερή;»… (δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας). Μια αρχή η οποία θεωρητικά κυνηγάει τις αυθαιρεσίες στους χώρους εργασίας κανονικά δεν πρέπει να κοιτάει ποιον έχει απέναντί της και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας δε μας είπε κάτι καινούριο. Μας είπε απλά πως όταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να θεμελιώσει έναν απόλυτο εργασιακό μεσαίωνα, προετοιμάζεται και νομικά, στερώντας από τους εργαζόμενους οποιοδήποτε δικαίωμα διεκδίκησης. Σε αυτά τα απλά λόγια μετά από 5 μήνες έχουμε επιτέλους μια ειλικρινή απάντηση. Ότι για την απλήρωτη εργασία μας δεν ευθύνεται ούτε η γραφειοκρατία του προγράμματος, ούτε η καθυστέρηση των παρουσιολογίων, ούτε η «αναρμοδιότητα» των διαφόρων εμπλεκόμενων. Η απλήρωτη εργασία που εμείς όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι βιώνουν αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβερνητικής χούντας. Πολύ απλά μένουμε απλήρωτοι γιατί τους βολεύει να μένουμε απλήρωτοι. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δε θα τα κατάφερνε από μόνη της τόσο καλά, για αυτό επιστράτευσε, τις ΜΚΟ, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και μια σειρά εργατικών κέντρων, όπως και το δικό μας, με το αζημίωτο φυσικά… Απαραίτητος δε κρίκος σε αυτή τη μαφιόζικου τύπου συνεργασία η ΕΕ, που μέσω των ΕΣΠΑ(από εκεί χρηματοδοτείται το πρόγραμμα στο οποίο εργαστήκαμε), ουσιαστικά «επιδοτεί» με τους όρους που θέτει εκείνη φυσικά, δηλαδή όρους σκλαβοπάζαρου, ένα «προσωρινό διάλειμμα» από μια ανεργία που δημιουργούν τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλει. Τελικά η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας δεν αποτελεί τίποτε άλλο από την αποτύπωση της «ομερτά» και τον «όρκο αίματος» (του δικού μας αίματος…) μεταξύ κυβέρνησης, (κεντρικής και τοπικής), ΕΕ και εργοδοτικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.
Η δικιά μας επιλογή ποια είναι πλέον; Να πούμε αφού έτσι είναι το νομικό πλαίσιο τι να κάνουμε; Και πριν εκατό χρόνια το 8ωρο και γενικά τα εργατικά δικαιώματα δεν υπήρχαν. Κατακτήθηκαν όμως και επιβλήθηκαν για να γυρίσουν πάλι ξένοι και ντόπιοι εργοδότες να μας τα ξαναπάρουν. Μας τα ξαναπήραν γιατί δυστυχώς οι φωνές που έλεγαν «ε και τι να κάνουμε» πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα. Ή ακόμα χειρότερα πολλαπλασιάσθηκαν οι φωνές που έλεγαν πως εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να τα βρουν. Πράγματι, μπορούν να τα βρουν σε μια συμφωνία των 300 και 400 ευρώ, σε μια συμφωνία υποτέλειας του εργαζόμενου. Μια μόνο λύση υπάρχει. Να απαιτήσουμε αυτά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και όχι αυτά που θέλουν να μας δώσουν σαν φιλοδώρημα. Γιατί νόμιμο είναι μόνο ότι είναι δίκαιο για την πλειοψηφία των εργαζόμενων. Απαιτούμε τώρα από την Επιθεώρηση Εργασίας να καλέσει σε τριμερή τον εργοδότη των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» στη Μαγνησία.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του
Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα
(εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, «κοινωφελή εργασία», κληροδοτήματα κ.τ.λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου