Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 21/12

Το ψήφισμα αυτό της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην "κοινωφελή εργασία" στη Μαγνησία, αποτελεί απάντηση στη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μας το Εργατικό Κέντρο Βόλου.



ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο αγώνας που εδώ και αρκετό καιρό πλέον, έχουν αρχίσει οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Μαγνησία, χάλασε την ένοχη ηρεμία διαφόρων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων
καθώς και του υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ. Οι μαζικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων ξεσκέπασαν ως ένα βαθμό μια σειρά υπευθύνων για την απλήρωτη εργασία χωρίς δικαιώματα, την οποία με «δούρειο ίππο» τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και όχι μόνο, προσπαθούν να επιβάλλουν, όχι μόνο στους συμβασιούχους εργαζόμενους, αλλά στο σύνολο των εργαζομένων. Αυτή η δυναμική κοινωνική παρέμβαση, η οποία κορυφώθηκε μέχρι στιγμής με την 24ωρη απεργία μας την Τετάρτη 19/12 και με τη διήμερη κατάληψη του ΕΚΒ (19 και 20/12) ήταν λογικό, ακριβώς γιατί φόβισε και ενόχλησε, να ενεργοποιήσει όλο το σάπιο κυβερνητικό μηχανισμό, ο οποίος έχει τσακίσει στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, όλους τους μεγάλους εργατικούς αγώνες. Κύριος ενορχηστρωτής (χωρίς βέβαια να είναι ο μόνος), για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, το οποίο με ανακοίνωση του την Πέμπτη 20/12 ουσιαστικά καταγγέλλει και συκοφαντεί τον αγώνα των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές που μοναδικό στόχο έχουν την τρομοκράτηση, που θα τις ζήλευε και ο καλύτερος απεργοσπαστικός-εργοδοτικός μηχανισμός.

Προσπαθώντας να ξεσκεπάσουμε λοιπόν, ακόμη περισσότερο στο λαό του Βόλου το βρόμικο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζει το ΕΚΒ ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

·                              Το ΕΚΒ στην καταγγελία του επί της ουσίας προσπαθεί να πείσει πως ο αγώνας μας είναι «κομματικά υποκινούμενος». Καταρχάς, χαιρετίζουμε την «ακομμάτιστη» διοίκηση του ΕΚΒ που απαρτίζεται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, τις παρατάξεις δηλαδή που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα κόμματα δηλαδή που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τη μαζική φτωχοποίηση του λαού της χώρας μας και την ώθηση του στην έσχατη εξαθλίωση.  Πέρα όμως από την κατάφωρη υποκρισία που κρύβεται πίσω από τους συντάκτες της καταγγελίας, κρύβεται κάτι ακόμη πιο βρόμικο. Προσπαθούν να απωθήσουν τους συναδέλφους μας να οργανωθούν και να λάβουν ενεργό μέρος στον αγώνα, αλλά και να διασπάσουν την ενότητα που πετύχαμε μέχρι στιγμής, μακριά από κομματικές ταμπέλες και μικροπολιτικά συμφέροντα. Οι έμπειροι συνδικαλιστές (του καναπέ και της λάσπης…) του ΕΚΒ γνωρίζουν πως αν ταυτίσουν τον ανεξάρτητο αγώνα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» με κάποιο πολιτικό χώρο, αυτός θα απομαζικοποιηθεί, πράγμα που είναι και το ζητούμενο για αυτούς. Το γνωρίζουν αυτό από ίδια εμπειρία μιας και από τη στιγμή που κατάντησαν τα σωματεία σε κομματικά παραμάγαζα, ή καλύτερα κυβερνητικά παραρτήματα, η εργαζόμενη πλειοψηφία, δεν ήθελα να ακούσει κουβέντα για το συνδικαλισμό. Είμαστε εργαζόμενοι και αγωνιζόμαστε βάζοντας μπροστά τις ίδιες μας τις ανάγκες για δουλειά και συνολικά τα δικαιώματα μας. Ως τέτοιοι υπάρχουν μέσα μας όλες οι αντιλήψεις που υπάρχουν σε κάθε κοινωνικό χώρο. Παρόλα αυτά αποφασίζουμε άμεσα και δημοκρατικά μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις με κριτήριο την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας. Όποιος αμφισβητεί την ανεξαρτησία του αγώνα μας, είτε αυτός βρίσκεται εντός μας είτε εκτός μας, είναι εχθρός μας και θα μας βρει εναντίον του.

·                              Την πλειοψηφία των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», τα οποία λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα, την έχουν αναλάβει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις(ΜΚΟ) σε σύμπραξή με τους κατά τόπους δήμους. Δεν μπορούμε ακριβώς να κατανοήσουμε το εξής: γιατί το ΕΚΒ στην καταγγελία του προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους του Βόλου πως αυτό που συνέβη στην περιοχή μας, δηλαδή το ότι το ΕΚΒ, ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος, όποτε υπέγραψε και σαν εργοδότης, αποτελεί πανελλαδικό κανόνα; Μήπως θέλει να αποκρύψει πως προφανώς όπως και οι ΜΚΟ που ανέλαβαν στους περισσότερους νομούς το πρόγραμμα, δεν το έκαναν για την «ψυχή της μάνας» τους, αλλά γιατί κάνουν εμπόριο ελπίδας, αμειβόμενοι αδρά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα προγράμματα λιμοκτονούν; Για να τελειώνουμε όμως. Αυτό που έγινε στο νομό μας, όχι απλά δεν αποτελεί τον πανελλαδικό κανόνα, αλλά αποτελεί ντροπή για το εργατικό κίνημα της πόλης μας, όπως αποτελεί ντροπή ότι η ΓΣΕΕ είναι ο «υπερεργολάβος» του προγράμματος. Το ΕΚΒ παίζει το ρόλο που αλλού παίζουν οι ΜΚΟ με ότι συνεπάγεται αυτό. Όσο για τους κακόπιστους που θα θεωρήσουν όλα τα παραπάνω σενάρια, αναφέρουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ της Λάρισας, απέστειλε ανακοίνωση στον τοπικό τύπο, που ανακοινώνει ότι το 5% που αποδίδετε στους φορείς υλοποίησης του προγράμματος, δεν προέρχεται από τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς δεν διαψεύδεται ότι από το προγράμματα του ΕΣΠΑ, οι υπεύθυνοι φορείς ΑΜΕΊΒΟΝΤΑΙ!!!

·                              Αποτελεί τραγέλαφο να λέει το ΕΚΒ πως με πρωτοβουλία του στις 07/12 απέστειλε έγγραφες παρεμβάσεις για τα εργατικά μας δικαιώματα. Το έγγραφο στο οποίο αναφέρετε συντάχθηκε, ένα και πλέον μήνα από την έναρξη του προγράμματος, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων συμβασιούχων στις 05/12 και έπειτα από αφόρητες πιέσεις μας, μιας και ο πρόεδρος του ΕΚΒ δεν ήθελα να συντάξει έγγραφο. Το έγγραφο αυτό δε, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ!!! Ο τόσο κωπτόμενος δε για τα δικαιώματα μας πρόεδρος που στηρίζει την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας και τα δικαιώματα μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά, όταν υπογράφαμε τις συμβάσεις μας, ουσιαστικά μας έβαλε να υπογράψουμε, ότι δεν δικαιούμαστε άδειες, ενώ αυτό ορίζεται ξεκάθαρα από τους νόμους :539/1945, 1346/1983 και το άρθρο 1 του Ν. 2224/04. Επίσης κάποια στιγμή πρέπει να απαντηθεί ποιος έχει την ευθύνη ότι οι συνάδελφοί μας στην Αθήνα υπέγραψαν μια σύμβαση που προβλέπονται άδειες σε αντίθεση με εμάς. Ποιος «μαγείρεψε» τις συμβάσεις εναρμονίζοντας τες στο πνεύμα της εργασιακής αβύσσου που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση και οι ξένοι και ντόπιοι φίλοι της;

·                              Η απειλή «τινάξουν ακόμη και στον αέρα τη συνέχιση του Προγράμματός, σταματώντας με τις ενέργειές τους αυτές τη συνέχιση χρηματοδότησης του.» κάτι μας θυμίζει… Θυμίζει τις απειλές τις κυβέρνησης πως αν δε συμμορφωθούμε, δηλαδή αν δεν σταματάμε να διεκδικούμε, δε θα «πάρουμε τη δόση». Θυμίζουν τις απειλές τις κυβέρνησης ότι αν δεν υποταχτούμε στα μέτρα δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Θυμίζουν την ποιο βρώμικη εργοδοτική προπαγάνδα. Τυχαίο….; Μάλλον όχι. Γνωρίζουν πως ο μόνος τρόπος να «κάτσει στα αυγά του» ο εξαθλιωμένος εργαζόμενος είναι ο τρόμος. Ο τρόμος ότι θα του πάρουν ακόμη και τα ψίχουλα που δίνουν. Είναι η «πετυχημένη» συνταγή που εδώ και τρία χρόνια επιβάλει τα απανοτά μνημόνια στη χώρα μας. Να κοπούν τώρα οι απειλές. Η μαζική εργατική απάντηση να ξέρετε ότι μπορεί να σας τρομοκρατήσει πολύ περισσότερο.

·                              «Καλούμε τους προβοκάτορες υποκινητές και σπεκουλαδόρους αγώνων…». Προβοκάτορες και σπεκουλαδόροι ήταν και οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας, και οι απολυμένοι της ΜΕΤΚΑ και οι αγωνιζόμενοι στον όμιλο Λεμονιά. Γιατί το ΕΚΒ όλους αυτούς τους αγώνες ή τους κατήγγειλε, η δεν τους στήριξε, ή έκανε τα πάντα (συνήθως υπογείως…) για να χάσουν. Γιατί για το ΕΚΒ προβοκάτορες δεν είναι μόνο όσοι διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Πριν όμως μιλήσουν οι κύριοι του ΕΚΒ για προβοκάτορες θα έπρεπε να ξέρουν πως στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 19/12, τη στιγμή που το «γνήσιο εργατικό κίνημα» που εκπροσωπούν μάζευε στην Πλατεία Ελευθερίας μετά βίας 20 άτομα, όλα στελέχη διοικήσεων σωματείων που δεν εκφράζουν κανέναν, 150 εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία (μάλλον προβοκάτορες για το ΕΚΒ…) απεργούσαν παλικαρίσια ενάντια στην τρομοκρατία μιας σειράς προϊσταμένων και τη λάσπη του ΕΚΒ.

Με την καταγγελία του ΕΚΒ δεν «πέσαμε από τα σύννεφα». Πέρα από ότι ξέρουμε την ιστορία του στην πόλη μας, γνωρίζουμε ότι τα ίδια έγιναν στα Γιάννενα όταν οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» άρχισαν επίσχεση εργασίας. Η καταγγελία πέρα από τη χυδαιότητά της, μας αφήνει ένα αίσθημα ικανοποίησης. Από τη μία γιατί ο λαός του Βόλου θα δει μπροστά στα μάτια του το ποιόν των κυρίων. Από την άλλη όμως μας χαροποιεί γιατί όπως λέει και ένα παλιό ρητό, «όταν σου επιτίθεται ο αντίπαλός σου μάλλον κάτι κάνεις σωστά». Από αυτή τη σκοπιά αν σκόπευαν με αυτή την καταγγελία να μας τρομάξουν, μάλλον το αντίθετο θα καταφέρουν. Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο μαχητικά, ακόμη πιο εκβιάστηκα, ακόμη πιο απαιτητικά, ακόμη πιο μαζικά της κινητοποιήσεις μας. Γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να παζαρέψουμε με κανέναν τη φτώχεια μας, αλλά θέλουμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου