Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Νέα συνέλευση των εργαζόμενων στην ¨κοινωφελή εργασία" την Πέμπτη 14/03 στις 19:00 στο ΕΚΒ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14/03 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στη συνέλευση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 11/03 στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» αποφάσισαν να μεταβεί αντιπροσωπεία τους την επομένη (Τρίτη 12/03) στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ της Λάρισας προκειμένου να λάβουν απαντήσεις τόσο για το θέμα της μισθοδοσίας τους, όσο και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Στη Λάρισα ουσιαστικά βρεθήκαμε μπροστά σε μια γνώριμη κατάσταση πλέον για εμάς, όπου το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προσπαθούσε να αποποιηθεί των ευθυνών του, αναζητώντας αγωνιωδώς να τις μεταθέσει σε άλλους ή στην «κακή μας μοίρα», μετατρέποντάς μας για μια ακόμη φορά σε «μπαλάκι». Συγκεκριμένα μας είπαν πως: 1) Λόγω της αργοπορίας αποστολής κάποιον εγγράφων από το Δήμο Βόλου που αφορούν στη βεβαίωση υλοποίησης του υπόλοιπου 40% του προγράμματος, δεν θα πληρωθούμε μέχρι το τέλος Μαρτίου. 2) Ότι οι φήμες για παράταση και επέκταση της σύμβασης είναι αβάσιμες και ψευδείς.
Ιδιαίτερο σχολιασμό χρειάζεται η στάση των υπευθύνων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στη Λάρισα. Τα παχύδερμα του κρατικοδίαιτου εργοδοτικού συνδικαλισμού μάλλον έχουν λάβει πολύ σοβαρά το ρόλο τους ως εργοδότες.  Ακούσαμε εκφράσεις του τύπου «ας μην υπογράφατε τη σύμβαση αν δεν θέλατε», τη στιγμή που η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, υποβαθμίζει καθημερινά τα εργατικά δικαιώματα, στο βωμό της αναζήτησης «ενός κομματιού ψωμί». Τέτοιες απόψεις μόνο από εργοδοτικούς μηχανισμούς μπορούν να εκστομιστούν. Αλήθεια, οι κονδυλιοφαγοι της ΓΣΕΕ γνωρίζουν τη σημαίνει ανάγκη για επιβίωση…;; Είναι δυνατόν εξάλλου να εγκαλούν εργαζόμενους εκείνοι που θεωρητικά έπρεπε να τους προστατεύουν…;; Η κατάντια του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού ξεγυμνώθηκε σε όλο της το μεγαλείο με τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».  
Σαν να μην φτάνανε όμως αυτό άρχισαν πάλι το «παραμύθι» ότι για την μη έγκαιρή καταβολή των δεδουλευμένων μας φταίει η «γραφειοκρατία» του προγράμματος και η καθυστέρηση αποστολής κάποιον εγγράφων από τους αρμόδιους φορείς. Αν το καθεστώς της εργασιακής γαλέρας στο οποίο δε μας αναγνωρίζεται κανένα ουσιαστικά εργατικό δικαίωμα και η απλήρωτη εργασία δεν εξυπηρετούσε συμφέροντα, ποιος πιστεύει ότι θα διατηρούνταν; Αλλά εξυπηρετεί πολλούς. Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και την πολιτική της, που χρησιμοποιεί την απελπισία των ανέργων, για να τη μετατρέψει και μέσω αυτών των προγραμμάτων σε «δούρειο ίππο» για το περεταίρω ευτελισμό της αξίας της εργατικής δύναμης. Εξυπηρετεί μιας σειρά Μ.Κ.Ο., που χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα πλουτίζουν στις πλάτες μας. Εξυπηρετεί τους δήμους, οι οποίοι εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Εξυπηρετεί τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ, που ψάχνοντας ρόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό, δε διστάζουν να γίνουν και εργοδότες. Κόψτε λοιπόν την «καραμέλα» περί «γραφειοκρατίας». Αν θέλατε θα την είχατε καταργήσει την επόμενη ημέρα κιόλας, όπως καταργείτε τη γραφειοκρατία στα χαράτσια, στους φόρους προς την εργαζόμενη πλειοψηφία, στις μειώσεις των μισθών, στην εκχώρηση μεταλλίων και νησιών σε μια σειρά ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες.
Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, μαζί και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία», καθώς και οι εκατομμύρια πλέον άνεργοι, θα πρέπει να παλεύουνε όχι για να διαχειριστούν τη φτώχια τους, αλλά για μόνιμη και σταθερή εργασία, με απολαβές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Μια κατάκτηση που δε θα μας χαριστεί, αλλά θα την επιβάλουμε με σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες. Από αυτή τη σκοπιά όχι απλά δεν σηματοδοτούσαν τίποτα οι φήμες που εδώ και καιρό, αφήνεται να διαρρεύσουν, ότι δήθεν το πρόγραμμα που εργαζόμαστε θα παραταθεί (γεγονός που απέρριψε κατηγορηματικά το ίδιο το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ της Λάρισας), αλλά αφήνουν και πολλά ερωτηματικά όσον αφορά το σκοπό τους.
Μετά από την εμπειρία 4ων και πλέον μηνών πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τίποτα δε θα μας χαριστεί. Η αρνητική δράση των πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων του προγράμματος πρέπει να σημάνει τη δικιά μας αγωνιστική αντίδραση. Όσο εμείς δεν αντιδρούμε, ο εργασιακός μεσαίωνας θα βαθαίνει. Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας και το αποδείξαμε ήδη μια φορά. Το τι θα συμβεί από εδώ και περά δεν αφορά μια μερίδα εργαζομένων, αλλά όλους μας. Έχουμε τη δύναμη αν λειτουργήσουμε σαν μια γροθιά. Γιατί είμαστε η πλειοψηφία και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» στη Μαγνησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου